Welk systeem wil Arbres veranderen?
Arbres richt zich op het planten van agrarische voedselbossen met maatschappelijke meerwaarde in regio Nijmegen. Ons doel is om te laten zien dat er een andere manier van voedselproductie mogelijk is, met meer biodiversiteit en tegelijkertijd een eerlijke boterham voor de boer. In de aanloopfase naar een volgroeid voedselbos creëren we werkervaringsplekken voor mensen die hun plek op de arbeidsmarkt nog niet hebben gevonden. We werken momenteel op twee locaties. Bij de Waalgaard in Weurt vormen we een bestaande perenboomgaard om tot voedselbosgaard en een nu al productieve zelfoogst moestuin. In Malden is ons project de Heerlijke Bosgaard onderdeel van het innovatieve voedsellandschap van landgoed Grootstal.
Super mooi. Hoe verloopt de aanleg van een voedselbos?
Het belangrijkste is het aanplanten van een grote verscheidenheid aan eetbare planten in verschillende lagen, zoals je bij een bosrand ziet. Denk hierbij aan hoge noten- en fruitbomen, maar ook allerlei bessen, klimplanten, eetbare kruiden en meerjarige groentes. Uiteindelijk ontstaat er een eetbaar ecosysteem dat overvloedige oogst geeft, zonder gebruik van pesticiden of kunstmest. Het duurt echter een hele tijd voordat deze planten zoveel oogst geven dat een voedselbosboer daarvan kan leven; ongeveer zeven jaar! We richten ons op de lange termijn, met het uiteindelijke doel om het voedselbos over te dragen aan een voedselbosboer. We starten het project open zorgen ervoor dat alles goed functioneert voordat we het overdragen. En we helpen ook andere mensen op weg, bijvoorbeeld door advies te geven over het ontwerpen van een eigen voedselbos.
En waar focus je je op?
We richten ons vooral op mensen die tussen wal en schip vallen: degenen die zich niet helemaal thuis voelen op reguliere dagbestedingsplekken, of niet passen binnen de meeste traditionele banen. Dit zijn onder andere mensen die bovengemiddeld intelligent zijn, die het om persoonlijke redenen (tijdelijk) niet lukt om te studeren. Zij hebben behoefte aan een plek waar ze kunnen bijdragen aan iets groters dan henzelf en zich kunnen inzetten voor een duurzame toekomst. In onze voedselbossen vinden zij zingeving en autonomie, doordat ze met hun handen werken en bijdragen aan een project met een lange termijnvisie. We willen ook de deelnemers betrekken bij de oogst, nieuwe smaken laten ontdekken en hen de vruchten van hun werk laten proeven.
Wat houdt de samenwerking met Tosss in voor jou en wat vind je belangrijk?
Hoewel Tosss nog in de opstartfase zit, vind ik het waardevol dat we elkaar als sociale ondernemers vinden en ondersteunen. Het begon informeel, en nu is het steeds serieuzer. Voor mij speelt Tosss een belangrijke verbindende rol tussen ondernemers rondom Nijmegen. Ik geloof in bottom-up bewegingen en kleinschaligheid, en Tosss biedt een platform om te sparren met andere sociaal ondernemers. Het is fijn om samen te werken en tegelijkertijd je eigen kleinschaligheid te behouden.
Welk vooroordeel over impact ondernemen zou jij de wereld uit willen helpen?
We merken vaak dat mensen verwachten dat je moet kiezen tussen maatschappelijke zorg en agrarisch ondernemen. Een zorgboerderij heeft vaak de primaire functie om het welzijn van zorgvragers te bevorderen, een agrarisch bedrijf om voedsel te produceren. Voor ons zijn beide aspecten belangrijk, we creëren samen met de deelnemers iets nieuws. Wat ik merk in het voedselbos is dat hierdoor een wederkerigheid ontstaat tussen alle betrokkenen. We bieden kwalitatieve begeleiding en zorgen ervoor dat deelnemers onderdeel zijn van de gemeenschap. Tijdens hun re-integratieproces leveren zij een waardevolle bijdrage aan het voedselbos.
Wat gun jij alle sociaal ondernemers in NL?
Ik gun sociaal ondernemers in Nederland de voedingsbodem die wij hier in Nijmegen hebben. De samenwerking binnen het netwerk van Tosss en de onderlinge steun zijn waardevol. Ondanks dat je als kleine sociale onderneming misschien niet veel collega’s hebt, kun je rekenen op een mooi netwerk om op terug te vallen. Je helpt elkaar!
Waar word je blij van?
Ik word blij van het ontmoeten van initiatieven en mensen bij bijeenkomsten van Tosss. Het is inspirerend om te zien hoeveel mooie dingen er gebeuren in Nijmegen en te weten dat we deel uitmaken van een groter geheel.
Wil je elke week verse groenten, kruiden en vruchten komen oogsten op de Waalgaard? Of wil je als coöperatie lid mede-eigenaar van dit voedselbos worden? Dat kan! Kijk voor meer informatie op: https://www.waalgaard.nl/

Comments