“Het is gewoon een groot avontuur. Voorheen zat ik altijd op kantoor en nu ben ik de hele dag bezig. Er gebeuren zoveel leuke dingen,” vertelt Erwin van der Aa van Malus Saplokaal. “Ik wist voorheen niets van sappen en ciders. Ik werkte in loondienst met mensen met autisme. Tijdens corona zag ik mensen vastlopen. Toen ben ik activiteiten gaan bedenken om ze toch binnen de maatregelen in beweging te brengen.”
Ambachtelijke sapmakerij
Tijdens een van die activiteiten stuitte hij op een kleine sapmakerij in de Ooijpolder, die inmiddels buiten bedrijf was. “Ik heb gevraagd of ik een middag mocht komen met een groepje mensen en dat kon. In een hele mooie, ambachtelijke en sfeervolle omgeving, hebben we een hele middag appels staan persen. Ik zag dat de mensen die vastzaten in hun hoofd helemaal tot rust kwamen. Toen is het idee geboren om een ambachtelijke sapmakerij te combineren met het begeleiden van mensen die vast zijn gelopen tijdens hun studie of beginnende loopbaan. Een plek om positieve ervaringen en vaardigheden op te doen met gelijkgestemden als tussenstap richting het hervatten van studie of werk die bij ieder past.”
Het idee kwam in een stroomversnelling terecht toen het plan voor het buitengewone saplokaal in 2021 de publieksprijs van de Ignite Awards won. “Deelname aan de Ignite Award heeft een enorme impuls gegeven.” De inboedel van de sapmakerij in de Ooijpolder werd overgenomen en er werd gezocht naar een nieuwe plek. Die vonden ze in Museumpark Oriëntalis. “Het is een geweldige plek in het bos. Oké, soms is het wel onhandig voor het aanleveren van het fruit. Deze komen op pallets aan en kunnen niet worden vervoerd over de onverharde paden. Voor onze deelnemers heeft het park echt een meerwaarde. Als een van hen even 1 op 1 tijd nodig heeft, maken we samen een wandeling over het park, heerlijk!”

Malus Saplokaal biedt van dinsdag tot en met vrijdag begeleiding aan max. 5 deelnemers per dag. De duur van het traject verschilt per persoon, afhankelijk wat iemand wil leren. In de basis werken we met iedereen aan het vergroten van zelfvertrouwen, samenwerken, werkritme opdoen, zodat iemand klaar is om weer een studie op te pakken of een passende baan te zoeken. “Ik houd echt van deze mensen en geloof in hen. Met aandacht en liefde is zoveel meer ontwikkeling mogelijk.”
We werken ook samen met andere sociale ondernemers uit het Tosss netwerk, dit is heel waardevol. We zitten samen in een app-groep en houden elkaar actief op de hoogte waar we mee bezig zijn. En deelnemers van ons kunnen bijvoorbeeld ook op ministage bij een andere ondernemer. Zo kunnen ze ervaring opdoen met andere taken en mensen.”
Boomhut het Klokhuis
Sinds kort heeft het saplokaal ook een boomhut waar de deelnemers zich even kunnen terugtrekken in een prikkelvrije omgeving. Erwin: “Dit is wel een mooi verhaal. De boomhut is medegefinancierd door twee hikers die meededen aan een hardloopevenement op het park. Zij vertelden dat ze gingen hiken in de Schotse Hooglanden en dit wilden koppelen aan een goed doel. Ze hebben vervolgens meer dan 2.000 euro ingezameld voor het Klokhuis, zoals we de boomhut noemen. Daar word ik zo blij van.”

Ondertussen maakt Malus serieus veel sap. Per week wordt drie- à vierhonderd kilo fruit verwerkt. 70% van de vruchten wordt sap. De pulp wordt als compost gebruikt voor het museumpark. “Daarnaast zijn we nu met Fabrikaat uit Lent aan het kijken of we van het pulp wegwerpbekers kunnen maken. Die bekers kun je dan echt weggooien in de natuur. Dit is nu nog heel duur, maar we moeten ergens beginnen. Mede Tosss-ondernemer Trashure Taarten zijn voornemens de pulp te verwerken in hun taarten. Zo werken we vanuit Tosss ook praktisch samen. Ik vind het een meerwaarde dat ik deel ben van een netwerk van ondernemers die snappen wat ik aan het doen ben. We bedenken samen commerciële oplossingen, maar praten ook over zorginhoud en andere zaken waar we als sociaal ondernemers tegenaan lopen. Zo leren we van elkaar en maken we elkaar sterker.”
Sinaasappels plukken op Sicilië
“Mijn werk nu is echt superleuk en interessant. Het ene moment sta ik sap te persen en vervolgens ben ik op weg met de bakfiets naar sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel. De chef-kok daar levert ons fruit vanuit hun voedselbos en daarvan maken wij weer sap die worden verwerkt in hun gerechten. En op dit moment zijn er sinaasappels vanuit Sicilië onderweg naar ons. Die komen via een kok die werkt bij Vertoef waar wij sappen aan leveren. Laatst vroeg hij mij ‘Erwin jij maakt toch sap’ en toen vertelde hij dat hij in Sicilië nog 24 hectare grond heeft met hele bijzondere sinaasappels en daar gaan wij nu als proef speciale sinaasappelsap van maken. Én nog leuker we gaan in november met een groep deelnemers naar Sicilië om sinaasappels te plukken. Ook zijn er al diverse cameraploegen over de vloer geweest, waaronder Koffietijd. Het kost heel veel energie en tijd, maar ik ben vooral trots op wat we doen. Het is zo leuk en we maken zulke leuke producten. Tijdens een gezamenlijke brunch laatst was ik echt ontroerd, toen ik ons allemaal samen zag. Want ik ben niet Malus, dat zijn we allemaal en samen hebben we dit bereikt.”
댓글