We spraken met Jennie van 2CV4U! 2CV4U is een sociale werkplaats die zich richt op het opknappen van Citroën 2CV’s, ook wel lelijke eenden genoemd. De stichting bestaat inmiddels 13 jaar, en twee jaar geleden hebben ze een doorstart gemaakt. Ze zijn gevestigd op het creatieve NYMA-terrein in Nijmegen.
Brand los! Wat doen jullie precies met 2CV4U?
Bij 2CV4U houden we ons niet alleen bezig met het onderhouden en opknappen van oldtimers, maar ook met de inkoop, verkoop en verhuur ervan. De verhuur loopt momenteel erg goed, eendjes zijn populair voor zowel particulieren als bedrijfsuitjes. Daarnaast zijn we actief bezig met elektrificatie. Eerst van de eigen eenden en daarna ook voor klanten. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die een foodtruck vanwege wetgeving, of idealisme om willen bouwen naar een elektrische variant. We zijn daarnaast ook een pakketpunt, wat extra werkplekken creëert voor mensen die niet zo van sleutelen houden of hier minder ervaring mee hebben. 2CV4U wordt gerund door Jan en Daan. Jan is bedrijfsleider en Daan is chef werkplaats. Zelf ben ik betrokken bij allerlei ondersteunende activiteiten rondom de werkplaats!
Je zou ook zelf pakketjes kunnen gaan bezorgen met de eenden?
Ja, dat is zeker een leuk idee en iets wat we ook van plan zijn. Maar op dit moment ontbreekt het ons aan capaciteit. We zouden dan zelf achter het stuur moeten gaan zitten, en dat gaat niet.
Heel leuk. En hoeveel mensen zijn nu aan de slag in de werkplaats?
We zijn nu met 15, maar waarschijnlijk starten nog twee mensen binnenkort bij ons. Dus we zijn met best veel collega’s. Sommige mensen werken maar een paar uurtjes of dagdelen per week, dus zij zijn echt nog aan het opbouwen. We hebben een mix van mensen die weer aan het werk willen en vrijwilligers. De vrijwilligers zijn gepassioneerd over de eenden of zijn wat ouder en vinden het fijn om een maatschappelijke bijdrage te leveren en bijvoorbeeld collega’s te begeleiden en op te leiden.
Richt je je dan ook op een bepaalde groep mensen die uit is gevallen?
We zijn aan het leren. Sinds twee jaar, na de doorstart, zijn we weer aan het opbouwen, met nieuwe contacten, en proberen we te ontdekken wat werkt. Wat bieden we aan, en aan wie? Er zit ook een aanbesteding in de pijplijn. We hebben niet veel trajecten waar we voor betaald krijgen, maar dat willen we graag uitbreiden. Op dit moment is het een diverse groep mensen die naar ons toekomt en het leuk vindt om mee te doen. De ene heeft een burn-out, de ander leert Nederlands, en sommigen komen van een praktijkschool. Dit maakt het een heel diverse groep.
Wat brengt Tosss jullie nu?
Ik vind het nu al heel fijn om een netwerk met andere ondernemers te hebben. Het uitwisselen van advies of het stellen van vragen als je iets zoekt, is erg waardevol. Tosss biedt ook administratieve ondersteuning, wat handig is in de fase waarin we nu zitten. Bijvoorbeeld bij een aanbesteding, wat voor ons nieuw is, is het fijn om terug te kunnen vallen op een coöperatie. Uiteindelijk hopen we ook te profiteren van Social Return-gelden, maar dat is nu niet aan de orde. Ik geloof sterk in het gezamenlijk optrekken.
Welk vooroordeel over impact/sociaal/impact first ondernemen zou jij de wereld uit willen helpen?
Ik denk dat veel mensen niet echt begrijpen wat er gebeurt binnen een sociale onderneming. Of ze denken dat het enkel zorggericht is, terwijl we ook echt een onderneming zijn. Vanuit mijn betaalde baan werk ik veel met overheden, en die begrijpen het vaak niet. Ze denken: ‘We kunnen jullie niet helpen, want dat zou staatssteun zijn.’ Maar dat is te kort door de bocht, want we zijn maatschappelijk gedreven. Je moet nog veel uitleggen en mensen meenemen in wat je doet. Ik zou willen dat er meer begrip en bekendheid is. Gelukkig zetten gemeente Nijmegen en het Werkbedrijf momenteel flinke stappen en helpen ze ons verder.
Wat gun jij alle sociaal ondernemers in NL?
Ik hoop dat we echt een plek krijgen binnen de economie, dat we groter worden, serieus genomen worden, en dat ons werk gefaciliteerd wordt. De gemeente Nijmegen zet hierin al mooie stappen, en dat is geweldig. Maar het blijft vaak een ondergeschoven kindje. Ik hoop dat ik over een paar jaar niet meer hoef uit te leggen wat een sociale onderneming is.
Tip: Wil je ons een keer ontmoeten? Hou dan de Markersmarkt in Nijmegen in de gaten, of kom een kijkje nemen in de werkplaats
Comments