top of page

Als je eenmaal begonnen bent met sociale inkoop, wil je niet meer anders.

  • Foto van schrijver: Tosss
    Tosss
  • 18 mrt
  • 3 minuten om te lezen

Sociale inkoop betekent voor iedereen iets anders. Voor Fem is het zowel iets persoonlijks als iets wat binnen de visie van Tosss past. "Het gaat niet alleen om de zakelijke kant, maar ook om de mensen die erbij betrokken zijn," vertelt ze. "Dat maakt sociale inkoop zo waardevol: het verbindt bedrijven en organisaties met een sociale missie en creëert nieuwe mogelijkheden voor mensen die anders misschien moeilijker aan werk komen."


Binnen Tosss speelt sociale inkoop een belangrijke rol. Het is niet alleen een middel om impact te maken, maar ook een manier om de markt uit te dagen en te laten zien dat sociaal ondernemen een serieuze en duurzame keuze is. "Dit vraagt om een andere manier van denken," legt Fem uit. "Niet alleen kijken naar kosten en efficiëntie, maar ook naar maatschappelijke waarde. Dat kan soms een zoektocht zijn, maar het levert ook veel op."

 

Voor Fem is het duidelijk: als je eenmaal begonnen bent met sociale inkoop, wil je niet meer anders. "Dat is ook de bedoeling," zegt ze. "Je kunt sociale inkoop structureel maken door het in beleid op te nemen. Ik zie steeds meer organisaties die dat doen. Een arbodienst bijvoorbeeld, heeft er een standaard beleid van gemaakt door andere keuzes te maken. En in sommige bedrijven valt sociale inkoop gewoon onder de afdeling inkoop. Daar maken ze heel bewuste keuzes: teamuitjes worden sociaal ingekocht, de koffie komt van een sociale onderneming. Je kunt klein beginnen en toch een groot verschil maken."

 

De voordelen van sociale inkoop voor bedrijven

Naast de maatschappelijke impact heeft sociale inkoop ook voordelen voor bedrijven zelf. "Het draagt bij aan een positief imago en kan zelfs helpen bij het aantrekken van jong talent," legt Fem uit. "Organisaties met een sterk MVO-beleid zijn aantrekkelijker als werkgever. Mensen willen daar graag werken." Daarnaast kan het deuren openen naar nieuwe zakelijke kansen. "Je ziet dat B Corps bijvoorbeeld graag met andere B Corps samenwerken, omdat ze weten dat die bedrijven aan dezelfde standaarden voldoen."

 

Sociale inkoop zorgt niet alleen voor een andere manier van zakendoen, maar vergroot ook het bewustzijn binnen organisaties. "Als je op je werk sociale keuzes maakt, neem je dat misschien ook mee naar je privéleven," zegt Fem. "En zo verspreidt het effect zich verder.”

 

Een sociaal teamuitje

Bij Tosss wordt er hard gewerkt om sociale inkoop toegankelijk te maken. "Er zijn zoveel mogelijkheden en opties," zegt Fem enthousiast. "Soms denken bedrijven dat social return ingewikkeld is, terwijl je juist hele leuke gesprekken kunt voeren over bijvoorbeeld sociale teamuitjes. Het hoeft helemaal niet zwaar of complex te zijn, je moet er gewoon mee beginnen."

 

Een van de initiatieven waar Fem veel potentie in ziet, is het combineren van teambuilding met een sociaal doel. "We krijgen steeds vaker de vraag of we teamuitjes kunnen koppelen aan sociale impact," vertelt ze. "Bijvoorbeeld een dagdeel teambuilding met daarna een leuke activiteit en een gezamenlijke maaltijd. Ik sprak een zorginstelling die dat graag wil gaan doen. Ze waren meteen enthousiast."

 

Er zijn talloze mogelijkheden om teambuilding een sociale twist te geven. "Er zijn bedrijven die met hun team fietsen bouwen voor mensen in Afrika. Iedereen doet een onderdeel en samen zet je de fiets in elkaar. Hoe mooi is dat?" zegt Fem. "Je werkt als team aan iets tastbaars én je doet iets goeds voor een ander. Dit soort initiatieven zorgen ervoor dat sociale inkoop niet alleen een zakelijke keuze is, maar ook echt iets wat mensen inspireert."

 

Wil je meer weten over Sociale Inkoop? Neem contact met ons op.



 
 
 

Comments


bottom of page